Svensk supporterkultur

Trots att vi svenskar som folk är rätt så tillbakadragna och blyga i allmänhet så är vår supporterkultur definitivt något som vi inte behöver skämmas över. Vi tar en titt på den här.

Supporter

På landslagsnivå

I Sverige så har vi några landslag som vi värdesätter lite extra i jämförelse med andra. Vi har också en förmåga att sätta diverse smeknamn på våra landslag – Tre Kronor, Blågult, Småkronorna, Damkronorna med flera. De mest populära landslaget brukar i allmänhet sägas vara Tre Kronor. Nu kanske någon tänker att det borde väl vara fotbollslandslaget, med tanke på det massiva publikstöd man brukar ha när det vankas mästerskap. Men det finns en liten slitning som är problematisk, två till och med. För det första så menar Sveriges supporterklubbar i stor utsträckning att förbundet motarbetar supporterkulturen.

Därför är det många som bojkottar när landslaget spelar på hemmaplan. Den andra slitningen är den problematiska inställning till media som landslagsledningen har haft i ganska många år nu. Landslaget i fotboll har inte sällan en rätt så syrlig relation med media och framställs således inte alltid på något gudomligt sätt för befolkningen.

Denna problematik är mer eller mindre unik för fotbollslandslaget, relationen mellan andra landslag och media är generellt sett rätt så bra.

Fotboll och hockey

De två sporterna som har det främsta publikstödet är fotbollen och ishockeyn. Fördelaktigt är förstås att säsongerna inte går in i varandra sådär jättemycket, vilket ger möjligheten för samma fans som går på fotboll om somrarna, att gå på hockey när hösten och vintern är kommen. Tack vare detta slipper man problemet med att publiksiffrorna sjunker för båda sporterna i och med den konkurrens som annars skulle uppstå.

Man skulle kunna säga att fotbollen har spetsen medan hockeyn har bredden. Det är ett fåtal lag i Allsvenskan och eller Superettan som har riktigt bra publiksnitt och många som har ganska mediokra. När det gäller hockeyn så är det ganska många som ligger kring samma siffror och ett fåtal som sticker ut åt båda hållen.