Stillasittande sporter

Vad som definierar en sport kan ibland vara svårt att sammanfatta. Med teknikens framgång har många nya sporter skapats som inte involverar någon direkt fysisk prestation på samma sätt som de mer klassiska sporterna har gjort. Här kommer några exempel. 

Motorsport

Detta är antagligen det vanligaste som dyker upp när man pratar om ”stillasittande sport” och har på grund av det fått lite dåligt rykte. Dels så är det självklart enormt krävande rent psykiskt, men även fysiskt så är det en stor utmaning. Den kontroll som kontant krävs över ratten, pedalerna och växelspaken kan göra även den bäste slut efter ett race. Detta gäller självklart inte alla typer av motorsport. Om man kör i bilar som inte är lika snabba eller kraftfulla samt gör det på enklare banor så kan de flesta hålla kontroll över fordonet. Problemet är på de riktigt tuffa banorna, med de riktigt tuffa bilarna. Det här här det verkligen krävs en topp-atlet som kan kämpa emot g-krafterna.

E-sport

E-sport är något som har växt kraftigt under den senare tiden och många tv-kanaler storsatsar på vad de räknar på är framtidens idrottsunderhållning. I länder som Sydkorea är redan speleliten behandlade som rockstjärnor och finalerna livesänds och sker i stora arenor mer över hundratusen åskådare på plats. Precis som vid motorsporten så krävs även här mer än vad man först kan tro. Inom spelet Star Craft har proffs vad som kallas APM eller actions per minute som i genomsnitt ligger på 300. Detta betyder att de rör sina händer och fingrar i otroliga hastigheter och med stor precision för att kunna vinna över sin motståndare.

För att få en uppfattning av skalan på tävlingarna kan du nedan se presentationen av de tävlande från en Star Craft final i Sydkorea.