Ishockey

Varje år följer människor hockeymatcher över hela världen. ”Over there” har vi NHL och i Sverige följer vi naturligtvis den svenska ligan. I Elitserien möts Sveriges bästa hockeylag.

Ishockey är  en mycket intensiv form av lagsport och det är därför också en publikvänlig sport. Det går ofta mycket fort, händer mycket och är ibland hårda tag. Det gör att det är intressant att se sådana matcher. I de städer i Sverige där det finns framgångsrika ishockeylag finns också för det mesta mycket fina och nybyggda arenor. Så är till exempel fallet i Örnsköldsvik där favoritlaget MoDo Hockey spelar sina hemmamatcher i Fjällräven center. I Karlstad återfinns det mycket framgångsrika laget Färjestads BK och de har också en relativt nybyggd arena som heter Löfbergs Lila Arena. Denna byggdes upp i början av 2000-talet. I bägge dessa arenor hålls också varje år musikevenemang av olika slag.

Elitserien

De bästa lagen i Sverige möts i Elitserien. Grundmatcherna spelas så att varje lag möter alla andra lag  fem gånger vilket gör att det blir en lång säsong eftersom det är 12 lag som spelar i Elitserien. De åtta lag som lyckas allra bäst i elitserien går sedan vidare till slutspel. Säsongen 2012/2013 var det Skellefteå AIK, Brynäs IF, Färjestads BK, HV71,   Timrå IK, Växjö Lakers HC, AIK, Frölunda HC, Rögle BK, Linköpings HC, Skellefteå AIK och Luleå HF som gjorde upp om titeln som säsongens bästa svenska ishockeylag. Efter intensiva omgångar i det intressanta slutspelet stod slutligen Skellefteå AIK som segrare. Vi gratulerar Skellefteå AIK till den välförtjänta segern. Laget har inte vunnit elitserien sedan 1978 vilket gjorde att det kändes extra roligt. Finalmatcherna spelades mot Luleå HF vilket gav Elitseriens avslutning en lite ”norrländsk touch”.

VM

Det svenska hockeyåret har börjat mycket bra då vi även lyckats bli världmästare i Ishockey på hemmaplan. Matcherna detta år gick i Helsingfors och i Stockholm och det var extra roligt att kunna följa våra världmästare till final på hemmaplan i Globen.