Börja sporta – hitta din nisch

Det är sommar och sol i hela Sverige och ett perfekt tillfälle att ta tag i träningen på allvar. Nu har du chansen att hitta din sportnisch. Milt väder gör det möjligt för dig att testa majoriteten av sporterna. 

workout_406397302

Det första du ska göra är att köpa riktiga träningskläder. Köp i funktionsmaterial så att plaggen andas och är lätta att tvätta, du behöver bara vädra dem så länge de inte doftar illa. Riktiga plagg såsom t-shirts är anpassade för träning och ansträngning. De är också väldigt snygga. Allt det tillsammans gör det mer troligt att du kommer att genomföra dina träningstankar och inte falla tillbaka i gamla mönster.

Sedan gäller det att testa både det ena och det andra. Säkerligen har du minnen från gymnastiklektionerna som barn och vet redan om några sporter som inte föll dig i smaken. Antingen kan du lägga dem åt sidan, eller ge dem en ny chans med vuxna ögon. Du kanske hellre tränar själv: då ryker lagsporterna. Du kanske vill undvika att anstränga dina knän: då kan cykling eller simning vara lockande. Eller så uppskattar du träning som utmanar dig till max: bergsklättring, kampsporter och crossfit kan vara din ny a favoritgren.

Begränsa dig inte. Även om du vill fokusera på kondition ska du inte glömma vilka fördelar du får av att stoppa in några styrketräningspass. Det hjälper dig att bli starkare och en starkare kropp orkar hålla ut längre i motionsspåret. Du löper ingen risk att bli en ny Arnold Schwarzenegger bara för att du stryketränar tre gånger i veckan. Du kommer inte bygga sådana muskler även om du är på gymmet varje dag. För att bli stor och ”bulkig” behöver du följa en strikt tränings- och dietregim.